Kleurrijke woonboerderij met authentieke details

Toen ik in de gezellige winkelstraat van het mooie Gelderse dorp Oosterbeek reed, kon ik niet vermoeden dat er om de hoek, midden in het centrum, een prachtige woonboerderij uit 1870 met enorme tuin verscholen lag. Dat het hier gaat om een oud pand, blijkt meteen bij binnenkomst: de voordeur én de deurbel zijn nog authentiek. Ik word verwelkomd door Desiree. Zij woont hier samen met haar man Martijn, zoon Sam en katten Beer en Pluis. En ik mag binnenkijken!

In de hal vallen me meteen het kleurrijke behang en het oude grijsgroene kerkbankje op met erachter een blauw geverfde lambrisering. Desiree houdt van kleur, dat is zeker. En dat ze niet bang is om het te gebruiken zie ik aan de binnenkant van de voordeur, die okergeel is geverfd, net als de wand in het toilet. Daar wordt de wand gesierd door een aantal StoryTiles. Die vertellen chronologisch en bijna letterlijk het verhaal van Desiree en Martijn die wachtten op Sam, die ze in 2018 adopteerden uit Thailand. Verwijzingen naar Thailand en deze persoonlijke ‘touch’ komen op veel meer plekken in het huis terug. En dat is wat het interieur van Desiree nóg meer eigen maakt.

Desiree over behang Eden Deep Teal van Rasch: ‘Het is een patroon van tropisch gebladerte en exotische vogels tegen een rijke diep blauwgroene en oker achtergrond met subtiele koraalaccenten. Dit behang voegt een botanische sfeer toe aan de boerderij.’

Trapopgang woonboerderij met oorspronkelijke buitendeur en behang Eden deep teal van Rasch
Oud kerkbankje in de hal van de woonboerderij
Koffiebarretje met oude houten balk
Oud en nieuw in de mix

We lopen naar de grote open leefruimte. Desiree had me van tevoren wat foto’s gestuurd, maar de ruimte is in het echt nóg groter en mooier. En wat een sfeer! Dat komt niet alleen door het kleurgebruik, maar ook door de fijne combinatie van oud en nieuw. De houten balken en deuren uit de oorspronkelijke boerderij, die door Martijn flink zijn opgefrist, zijn in de nieuwe ruimte hergebruikt. Ze vormen een mooi contrast met de moderne KVIK-keuken en het gezellige koffiebarretje.

Dat het koffiebarretje een van de favoriete plekken is van Desiree is niet zo gek: hier staan moderne kopjes naast een verzameling oude blikken van de grootouders van Martijn en een Mariabeeld uit een vintage winkel. Maar ook: een door Sam bewerkte houten snijplank en een kookboek uit Thailand. 

Van het koffiebarretje gaan we naar de tweede favoriete plek van Desiree, de zithoek. Daar brengt het gezin graag tijd met elkaar door. De wand bij de televisie heeft een gewaagde donkerblauwe kleur. Je zou misschien denken dat dit de ruimte heel donker maakt, maar het tegendeel is waar. Het moderne witte tv-meubel breekt de donkere wand, de grote glazen achterpui met zwarte kozijnen geeft veel extra lichtinval en het vloerkleed met bloemen, de sierkussens en de gekleurde bijzettafeltjes zorgen voor kleur en contrast.

 

Donkerblauwe wand met oude houten deur

Desiree over de kleur Inchyra blue van Farrow & Ball op de wand:Deze bijzondere tint heeft de magische eigenschap om, afhankelijk van het licht, van kleur te veranderen, variërend van grijs en blauw tot zelfs groen.’

Knisperend haardvuur

Middelpunt van de leefruimte is de heerlijke houtkachel, die op een natuurlijke manier een afscheiding vormt tussen de keuken en de zithoek. De gerenoveerde woonboerderij is uiteraard volledig geïsoleerd en voorzien van vloerverwarming, maar een knisperend haardvuurtje op zijn tijd maakt het extra knus in huis en geeft als het nodig is een fijne warmte. 

Je zou denken dat we de benedenverdieping wel zo’n beetje gehad hebben. Maar met 234 vierkante meter oppervlak is de woonboerderij groot genoeg om ook nog ruimte te bieden aan een flinke eethoek (waar oude bedsteedeuren de meterkast verbergen), muziekhoek én werkkamer. Die laatste wordt ook door Sam gebruikt om te gamen met vriendjes. Wel zo fijn dat de ruimte dan kan worden afgesloten. Hiervoor knapten Desiree en Martijn de oorspronkelijke buitendeuren op en verfden ze in dezelfde kleur blauw als de wand in de zithoek. Het behang in de werkkamer is een fotobehang uit de collectie van het Rijksmuseum, getiteld Rivierenlandschap gezien door bomen. Desiree: ‘Het schilderij van Cornelis Vroom uit circa 1638 sluit met zijn zachte groen-, blauw- en grijstinten mooi aan bij de overige kleuren in het huis.’

Houtkachel
Oude bedsteedeuren zijn hergebruikt voor de meterkast in de eethoek
Muziekhoekje met draagbare Crosley platenspeler en een cognackleurige leren stoel
Detail van fotobehang Rivierlandschap gezien door bomen uit de collectie van het Rijksmuseum
Oude buitendeuren zijn hergebruikt in het interieur
Oude houten deur en balk zijn hergebruikt in gerenoveerde woonboerderij
Vintage vondsten

Tijd om de bovenverdieping te verkennen. Hier is nog niet alles afgewerkt, maar ik krijg al wel een goed beeld van hoe het er uiteindelijk uit komt te zien. Het kleur- en materiaalgebruik van beneden wordt hier consequent doorgevoerd. 

Ik kan wel zien dat Desiree houdt van vintage vondsten. Op de overloop springt meteen de vintage kast in het oog, met daarop een oer-Hollandse vaas naast een Boeddhabeeld. Een mooie symboliek voor dit warme gezin. Ook hier verklappen de oude houten deuren en balken de historie van het pand. De bovenverdieping biedt ruimte aan een moderne en lichte badkamer met vrijstaand bad en drie slaapkamers. 

Om het woonboerderij-gevoel te benadrukken, maakten Desiree en Martijn voor Sam een semi-bedstee in zijn kamer. Op hun eigen slaapkamer komt het behang van de trapopgang terug, gecombineerd met een mooie vergrijsde groentint op de ene en een terratint op de andere wand. Hier ook weer een vintage kastje, dat door Desiree oudroze is geverfd. Een kleine inham in de slaapkamer biedt ruimte aan Desiree haar tassen- en hoedenverzameling. Tegen de muur staat een oude trap. Afkomstig uit, je raadt het al, de oude boerderij.

Vintage meidenkast met oude houten deur en balk
Moderne badkamer met vrijstaand bad
Moderne badkamer met eiken meubel en lichtgroene hexagon-tegeltjes
Oude boerderijtrap hergebruikt in nieuwe slaapkamer
Vintage kastje en oorspronkelijke houten balken in slaapkamer

Na veel ooh’s en aah’s van mijn kant lopen we weer naar beneden, waar ik nog wat detailfoto’s schiet van accessoires, zoals de wandbordjes met afbeeldingen van oude Hollandse meesters én eentje met een pentekening van de boerderij zoals deze er oorspronkelijk uitzag. Ik kan niet anders zeggen dan dat Desiree en Martijn het huis met heel veel liefde, respect en smaak hebben verbouwd. Dat geldt ongetwijfeld ook voor de Bed & Breakfast naast hun woning, Monty. Daar ga ik binnenkort een kijkje nemen. En ik ben ervan overtuigd dat die met net zoveel zorg is ingericht.

Over de verbouwing

Van de oorspronkelijke boerderij met een voor- en achterhuis uit 1870 was niet veel meer over. De vorige kopers hadden het pand gestript, op een paar buitenwanden na. De verdieping werd met stutpalen ondersteund op een plek waar verder alleen maar zand lag. Met een goed doordacht plan, een flinke dosis doorzettingsvermogen en kennis van interieurontwerp hebben Desiree en Martijn het pand vanaf 2020 bijna helemaal zelf opnieuw opgebouwd, mét hergebruik van de authentieke balken en deuren. Inmiddels woont het gezin met veel plezier in hun sfeervolle woonboerderij. 

Wat maakte dat jullie voor deze ‘schuur’ vielen?

‘We zagen de potentie van de boerderij door het woonoppervlak, de oude balken die zichtbaar waren na het strippen van de woning door de vorige eigenaren én de grote kavel. De locatie, een rustige plek maar toch dicht bij het dorpscentrum, was ook een groot pluspunt. En we konden we de woning helemaal naar onze eigen smaak renoveren.’

Waarom wilden jullie verhuizen?

‘We woonden in een nieuwbouwwoning in Arnhem, maar wilden graag een grotere tuin. En stiekem droomde ik altijd al van een ouder huis met karakter. Bovendien waren Sams school en sportclub in Oosterbeek en wonen al zijn vriendjes hier. Dat maakte de keuze voor ons gemakkelijk.’

Nu is het een volwaardige woonboerderij. Hoe heb jij dat als interieurontwerper aangepakt?

‘Samen hebben we een plan voor de verbouwing en de indeling bedacht en een plattegrond gemaakt. Vervolgens heb ik voor elke ruimte een moodboard gemaakt. We wilden een warme, natuurlijke sfeer. Het moest een gezellig en knus familiehuis worden. Daarom koos ik voor de kleuren blauw, groen en oker. Ander uitgangspunt was dat we zoveel mogelijk oorspronkelijke elementen zouden hergebruiken, zoals de houten balken en deuren. In combinatie met de  moderne materialen geven die het interieur een robuuste en stoere uitstraling.’

Hebben jullie alles zelf gedaan?

’Martijn heeft een flink deel van de werkzaamheden op de bovenverdieping zelf uitgevoerd. Denk aan het isoleren, het plaatsen van voorzetwanden en het stucwerk. De oude balken en deuren die we uit de oude boerderij hebben kunnen redden, zagen er niet fraai meer uit. Martijn heeft ze allemaal gezandstraald. Daarnaast heeft hij onder meer de tuin aangelegd, de complete buitenzijde van de woning geschilderd en het dak van het schuurtje vervangen.

De aannemer die onze vorige woning heeft afgebouwd, heeft nieuwe elektra-, gas- en waterleidingen aangelegd, alle kozijnen vervangen voor nieuwe kozijnen met dubbelglas en alle wanden via de binnenzijde geïsoleerd. Daarnaast hebben we veel hulp gekregen van vrienden en familie.’

Waar liepen jullie tegenaan tijdens de verbouwing?

‘Tijdens de verbouwing leefden we tijdelijk in een caravan in de tuin. We zouden pas verhuizen als de houten vloer op de begane grond gelegd zou zijn. Toen het tijd was om dit te doen, kwamen we erachter dat de vloer eronder nog geëgaliseerd moest worden. Maar de caravan was inmiddels weg uit de tuin. Noodgedwongen zijn we toen eerder in het huis getrokken, ondanks dat de houten vloer op de begane grond er nog niet in lag.’

Wat was het fijnste moment van de verbouwing?

‘De oude stenen achterpui had een deur en een raam. Toen deze werd vervangen door een mooie glazen achterpui en de keuken werd geplaatst, was het einde van de verbouwing in zicht. Dat was voor mij persoonlijk een van de fijnste momenten, omdat ik toen aan de slag kon met datgene waar ik als interieurontwerper het meest blij van wordt: bedenken hoe alles eruit moet komen te zien, schilderen van de wanden, behangen, inrichtingen en stylen.’

Wat is er allemaal gedaan in het huis?

  • nieuwe elektra
  • nieuwe waterleidingen
  • nieuwe riolering
  • vloerverwarming
  • nieuwe kozijnen
  • dubbelglas
  • wandisolatie
  • dakisolatie
  • dakkapel
  • wanden stuken
  • vloertegels in badkamer en toilet
  • houten vloer in alle andere ruimtes, behalve in de gang
  • nieuwe keuken
  • nieuwe badkamer
  • nieuw dak op het schuurtje 
  • En: een B&B ingericht

Desiree (parttime interieurontwerper en Bestuurssecretaris bij een woningcorporatie,1978), Martijn (export manager, 1977) en zoon Sam (2013)

Desiree heeft een eigen interieurstudio, Interieurstudio19

Op Instagram heeft ze de volgende accounts: @droomboerderij1870 en @interieurstudio19